Geplaatst op Geef een reactie

Mei

Het is alweer een paar dagen juni. Vroeger was dit altijd mijn lievelingsmaand. De laatste zomerse schooldagen voor de vakantie, feestjes die nog snel gevierd werden, mijn eigen verjaardag, ‘s avonds lang buitenspelen, nieuwe vouwblaadjes en stickers voor mijn rapport en het vooruitzicht van zes weken vakantie, heerlijk. Mijn vriendinnen en ik maakten vakantiedoeboekjes en kleine cadeautjes voor elkaar voor onderweg in de auto. Ik heb altijd van vakantievoorpret gehouden, misschien nog wel meer dan van vakantie zelf.

Sinds onze kinderen naar de middelbare gingen is juni een spannende maand. Toetsweken, schoolexamens, stress in huis en elk jaar is het hopen en duimen dat ze weer overgaan. De oudste is vorig jaar geslaagd, dat scheelt wel een beetje. Nog één te gaan.

Net blikte ik even terug op mei. Ik had me voorgenomen om wat meer rust in te bouwen, wat niet helemaal gelukt is. We begonnen met een hele fijne meivakantie. Ik ging een dagje met de trein naar Middelburg en keek eindeloos rond bij boekhandel De Drvkkery, dwaalde door de oude stad, at zelfgebakken taart bij De Juf (aanrader) en zat met mijn neus tegen de vitrines van de wonderkamers in het Zeeuws Museum, waar ook een hele mooie Jan Toorop hing.

Met Thad bezocht ik op een zonnige dag Paleis ‘t Loo waar we twee rondleidingen deden, lunchten op het prachtige terras en wandelden door de paleistuinen. Echt een vakantiegevoel had ik daar, je bent er in een andere wereld. Ook gingen we een dagje strandwandelen in Bloemendaal en aansluitend op verjaarsvisite in Haarlem bij een vriendin.

Voor mijn werk bezocht ik een congres over armoede, waar Tim ‘S Jongers een lezing gaf die diepe indruk op me maakte. Ik wil dan ook zeker zijn nieuwste boek: Armoede uitgelegd aan mensen met geld lezen. Ik las trouwens veel de afgelopen tijd: The Switch van Beth O’Leary (tip als je van feelgood houdt!), Alles wat beweegt van Susan Smit (prachtig, fijngevoelig, ik hou van haar boeken), Vijftig woorden voor regen (gewoon heel mooi), De bibliotheek van geheime dromen (vol levenswijsheid, prachtig in zijn eenvoud). Nu ben ik bezig in Anna van Annejet van der Zijl, over het leven van Annie M.G. Schmidt. Eindelijk! Het is geweldig! Sinds ik bij de bieb werk heb ik niet meer zo de drang om alleen maar pas verschenen boeken te willen lezen.

Verder had Thad een spannende operatie. Hij herstelt gelukkig goed en is lekker thuis aan het rommelen en fitter aan het worden. Volgende week gaat hij waarschijnlijk weer werken. Wat ik echt had onderschat is hoe moe ik er zelf van zou zijn. Heen en weer naar het ziekenhuis, werken, iedereen steeds informeren en thuis alles op de rit houden: ik was kapot en heb nog steeds wat minder energie. Voor juni is mijn goede voornemen dus weer: rustig aan! En daardoor ruimte voelen voor creativiteit. Ik heb zin om dingen te maken!

Laat je een berichtje achter?