Geplaatst op Geef een reactie

Penvriendinnen (1)

In 2013 ging ik op zoek naar een penvriendin. Daarvoor had ik wel wat aan postcrossing gedaan, wat ook heel leuk was, maar liever wilde ik brieven schrijven met iemand. Ik zocht op internet naar oproepjes en las er talloze. Het waren bijna allemaal vrouwen. Bij bijna iedereen stond erbij: ik houd van shoppen en uitgaan met vriendinnen. Dat was niet wat ik zocht, dat wist ik meteen. Eén oproepje sprak me erg aan. Het is jammer dat ik het niet bewaard heb, maar er stond in ieder geval iets in als: ik sta bewust in het leven (en ze had het niet over shoppen). Het was alleen een erg oud oproepje.

Toch reageerde ik. Waar ik al bang voor was klopte: deze vrouw had allang penvriendinnen gevonden. Maar, zei ze, als je mij nou een brief schrijft dan kunnen we eens kijken. Die eerste brief voelde daarom een beetje als een sollicitatiebrief. Helaas bewaar ik nooit kopieën, ik zou hem nog wel eens willen lezen. Haar eerste brief heb ik uiteraard nog wel, hij telde zeven kantjes. Als ik hem nu teruglees verbaas ik me erover dat het gewoon lijkt alsof we elkaar al kenden toen. We schreven over de dagelijkse dingen, creativiteit, boeken, ons gezin. Een enkele zin verraadt het, ze schrijft bijvoorbeeld: ‘Ik schreef over mijn zwangerschap, maar dat stond natuurlijk niet in mijn oproepje en dat is nieuw voor jou! Ik ben bijna 32 weken zwanger van ons tweede kindje.’

Het bizarre toeval was dat ze één treinstation verderop woonde. Toch spraken we nooit af, we waren penvriendinnen en leerden elkaar kennen via onze brieven. Er ontstond een bijzondere vriendschap. De eerste keer dat ik haar zag was op de boekpresentatie van Jane (Austen) voor iedereen, wat ik geïllustreerd had. Ik nodigde haar uit, wilde deze mijlpaal graag ook met haar vieren omdat ze me dierbaar is. En ze kwam. Ik moest steeds naar haar kijken tijdens de speeches, ik was zo nieuwsgierig! Ze kwam me daarna feliciteren en gaf me bloemen. Waar we al 4 jaar kantjes vol naar elkaar schreven wist ik opeens niet zo goed wat ik moest zeggen. We schreven weer verder en overlegden of we een afspraak zouden maken. Na 5 jaar schrijven deden we dat. Het was vreemd en ook vertrouwd en het was goed. En ook daarna schreven we gewoon weer verder, tot op de dag van vandaag.

Laat je een berichtje achter?