Geplaatst op Geef een reactie

Eetdagboek

Al een jaar of twee ben ik zwaarder dan ik was. Dat is op zich niet erg, ik heb een gezond gewicht en vind mezelf ook niet dik. Wel blijven er steeds meer kleren in de kast hangen die ik niet graag meer aan heb omdat de extra kilo’s op mijn buik daarin zo zichtbaar zijn. Dat vind ik wel jammer. Eigenlijk wil ik gewoon van die kilo’s af, dan voel ik me fijner, maar het lukt me steeds niet. Afijn, ik schreef er al eerder over…

Even geleden zag ik op facebook een oproep langskomen van een aardige dorpsgenote (ik ken haar van de yoga) die proefpersonen zocht voor haar opleiding tot gewichtsconsulente. Dat leek me wel wat, een mooie stok achter de deur! Afgelopen vrijdag was onze eerste afspraak. Woensdagochtend bakte ik nog gauw een lekkere cake en ‘s avonds at ik een cornetto. Heel kinderachtig, maar nu kon het nog… Donderdag at ik al heel netjes alleen maar gezond.

De eerste afspraak was een intake, nog geen adviezen, ze heeft vooral mijn levensstijl in kaart gebracht qua eten en bewegen. De opdracht die ik meekreeg was: drie dagen een eetdagboek bijhouden met de eetmeter-app van het voedingscentrum.

Ik begon maar meteen op zaterdag, ik houd niet van uitstellen (hoewel het weekend me niet het gezelligste en handigste moment leek om mijn eetgedrag bij te houden). Alles wat ik at woog ik eerst af en ik noteerde het keurig in de app. Het was best leuk, zo’n nieuw project. Ik probeerde zo normaal mogelijk te doen, dus de wijn en chips kwamen er ook in. Toch merkte ik al dat ik minder ging snaaien tussendoor. Het noteren helpt enorm. Aan het eind van de dag had ik genoeg calorieën staan, maar kwam ik volgens de app wel allerlei voedingsstoffen tekort. Interessant.

De mannen vinden het maar zozo. Ze zien aankomen dat ik de gebakken aardappelen, witte pasta en stamppot met rookworst wil vervangen door zilvervliesrijst, volkorenpasta, linzensoep en heel veel groente. Precies waar ze allemaal niet van houden. En precies wat ík wel wil eten inderdaad.

Regelmatig apart koken voor mezelf lijkt me maar niks. Maar ik denk dat ik er niet onderuit kom dat het meer tijd gaat kosten als ik gezonder wil eten. Ik wil hen er niet mee opzadelen, niet elke dag in ieder geval. Als tussenoplossing maakte ik gisteren een pan verse pompoensoep die ik in porties in de vriezer deed. Dan eet ik vanavond een klein beetje zuurkoolstamppot met een bakje soep erbij. Hebben zij zelfs meer stamppot. Zo is iedereen blij.

Laat je een berichtje achter?