Geplaatst op Geef een reactie

Het roze huisje

Het roze huisje in Leiden, daar moest ik maandag natuurlijk even langs. Want het liefst zou ik uiteraard ook in zo’n roze huisje wonen, met stokrozen tegen de gevel en bloembakken vol geraniums onder de ramen. En in de winter zou ik het huisje met lampjes versieren en schaatsen op het grachtje voor mijn deur. Ik zou een abonnement op de hortus nemen (die is om de hoek!) en de namen van alle planten daar uit mijn hoofd leren.

Ik stond stil om een foto te maken. Het was een koude dag en ik rook speculaas. De geur kwam van het bakkertje aan de overkant. Daar zou ik dus ‘s ochtends vers brood kunnen halen! Zou ik een luie stoel om in te lezen bij het raam zetten of juist een bureautje om aan te tekenen? Ik zou wel heel veel spullen weg moeten gooien, het is echt een heel klein huisje. Niet een huisje waar je met een heel gezin kunt wonen, maar daar dacht ik expres maar even niet aan. Het is gewoon te leuk om af en toe even weg te dromen en te fantaseren.

Het is het meest gefotografeerde huisje van Leiden. Er zullen vast meer mensen bij wegdromen dus. Ik las op internet dat dit deel van de stad in de middeleeuwen Billenburch werd genoemd, het was de rosse buurt. Het roze huisje was toen een bordeel. De dames die er werkten werden ‘haasjes’ genoemd en de bordeelhoudster stond bekend als het ‘groene haasje’, de Groenhazengracht is naar haar vernoemd. Inmiddels is het een heel beschaafd stukje van het centrum geworden.

In 2018 heeft het huisje even te koop gestaan en je kunt de foto’s die toen op Funda stonden nog steeds bekijken. Ondertussen heb ik het helemaal ingericht dus, dat begrijp je.

Laat je een berichtje achter?