Geplaatst op Geef een reactie

Verwend

Wat duurt het ongelooflijk lang, deze coronatijd. Nu ik steeds meer mensen spreek die al zijn ingeënt word ik ook ongeduldiger merk ik. Vooral als ik lees dat je met een vaccinatiebewijs straks weer van alles kunt gaan doen. Naar musea bijvoorbeeld! Ik stel me voor hoe oudere mensen binnenkort gezellig dagjes uit gaan en onbezorgd op terrasjes zitten terwijl wij nog steeds bang zijn dat het virus via de middelbare school of via mijn werk in de winkel ons leven binnendringt. Zullen de ingeënte mensen de bloemetjes buiten zetten terwijl onze kinderen nog steeds de helft van de week online lessen volgen en Thad vijf dagen per week thuis op de overloop zit te werken? Een rare situatie zou dat zijn.

Meestal lukt het me juist om te zien wat er wél allemaal kan en hoe goed we het hebben, maar vrijdag zat ik hier een beetje over te somberen. Moet kunnen.

Op zulke momenten gebeurt er echter vaak iets wat alles weer in perspectief plaatst. Zo ook deze keer. Ik las op facebook het bericht van een lieve kennis die aankondigde dat ze dit weekend weer naar Duinkerken zou gaan om daar vluchtelingen te helpen. Al wekenlang had ze allerlei spullen ingezameld die de mensen daar hard nodig hebben: Tenten, slaapzakken, dekens, voedsel en shampoo. Ze gaat regelmatig, kent daar veel mensen inmiddels en helpt waar ze kan. Ze bekommert zich om anderen ondanks het feit dat ze ook eigen zorgen heeft.

De situatie in Duinkerken is verschrikkelijk. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, amper tenten en er is tekort aan alles. Ik zag een foto van een jongen die in een kartonnen doos slaapt, iemands kind…

Ik voelde mezelf verwend. Waar maakte ik me druk om? En waarom maken we ons met z’n allen niet wat drukker om deze vluchtelingen? Hoe kunnen we dit laten gebeuren? Zo dichtbij.

En hoe kan het dat deze lieve kennis wél gaat helpen? Daar heb ik dit weekend veel over nagedacht. En eigenlijk kan ik maar tot één conclusie komen: zij is ongelooflijk wijs. Als iedereen was zoals zij, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Dan zouden de vaccins keurig verdeeld zijn over alle landen, dan zouden we samen zorgen voor een beter klimaat, dan zouden de inkomensverschillen niet zo groot zijn en dan zouden er misschien niet eens vluchtelingen zijn.

Ik wens dat corona verdwijnt, maar nog meer wens ik dat we wijzer zullen worden, net zo wijs als deze vrouw.

Laat je een berichtje achter?