Geplaatst op Geef een reactie

Vrijheid

Deze maand doe ik af en toe mee aan een tekenchallenge op instagram. Elke dag krijg je een woord waarbij je een tekening kunt maken. Dat lukt me niet elke dag, ik teken gewoon als ik tijd heb en sla dus hier en daar wat over.

Vandaag was het woord seedpacks en ging ik mijn eigen bloemenzaadzakje tekenen. Dat zou ik nooit bedacht hebben zonder deze opdracht. Is het wel zinvol om te maken? dacht ik in eerste instantie. En: Vind ik dat wel leuk?

Gewoon beginnen leek me het beste. Ik tekende een zakje met bloemen erop die ik zelf in mijn tuin heb en die ik mooi vind: Goudsbloem, Cosmea en Oostindische Kers. Ze bloeien nog steeds allemaal trouwens. Dat ik alles zelf mocht bedenken, precies zoals ik het wilde, mijn eigen mix verzinnen, met een eigen naam, wat een gevoel van vrijheid geeft dat! Ik vond het super.

Het deed me denken aan mijn kindertijd. Mijn vader is chemicus en op een van mijn kinderfeestjes gingen we zelf shampoo, tandpasta en badzout maken. Dat ging dan in kleine flesjes en tubetjes waarvoor je zelf de etiketten mocht ontwerpen. Mijn vader zag de lol daar goed van in en riep: ‘Je kunt ook zelf een merknaam voor je shampoo verzinnen!’ Na afloop had je dus echt helemaal je eigen productlijn.

Als kind was ik dol op tekenen en knutselen. Ik verzon van alles en stond er nooit bij stil of het wel mooi of goed of nuttig was. Ik maakte en ik maakte, betekende vel na vel. Mijn ouders vonden alles mooi natuurlijk en ik was zelf ook trots op mijn productie. Dat veranderde op de middelbare school. We tekenden voor cijfers en ik werd kritisch op mezelf. In mijn herinnering kwam ik er daar, na wat middelmatige cijfers, achter dat ik eigenlijk helemaal geen talent had, en stopte ik ermee. Zo jammer!

Vandaag herkende ik het oude plezier weer. Het hoefde niks te worden, het was nergens voor en ik mocht alles zelf verzinnen! Met dat gevoel wil ik voortaan altijd wel tekenen, dacht ik. En waarom niet? Ik hoop dat ik het kan vasthouden. Toch wel bijzonder, dat ik als volwassene opnieuw moet leren wat ik als kind vanzelf al kon.

Laat je een berichtje achter?